نقش اشتغال زایی و کارآفرینی در رشد اقتصادی

نقش اشتغال زایی و کارآفرینی در رشد اقتصادی

خانه » بلاگ » نقش اشتغال زایی و کارآفرینی در رشد اقتصادی

نقش اشتغال زایی و کارآفرینی در رشد اقتصادی

کارآفرینی و اشتغال زایی

کارآفرینی نقطه کانونی در فرایند توسعه اقتصادی تلقی می شود و به طرز غیرقابل انکاری به رشد اقتصادی کمک می کند و به همین دلیل نیز این حوزه به صورت ویژه مورد توجه دولتمردان و سیاستگذاران قرار می‌گیرد. چرا که هدف اصلی کارآفرینی ایجاد ارزش است و با استفاده بهینه از منابع به توسعه متوازن کشور کمک می‌کند. در واقع کارآفرینان افرادی هستند که با ایجاد کسب و کارهای جدید، به اشتغال زایی و در نتیجه آن رشد اقتصادی کمک می‌کنند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مقاله به بررسی مفهوم کارآفرینی و نقش اشتغال زایی و کارآفرینی در رشد اقتصادی بپردازیم. پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

در این مقاله به بررسی موضوعات زیر خواهیم پرداخت:

کارآفرینی چیست؟

کارآفرینی در واقع موتور رشد اقتصادی یک کشور به شمار می‌رود. منظور از کارآفرینی ایجاد یک بستر مناسب برای اشتغال‌زایی باتوجه‌به نیازهای بازار و با به‌کارگیری ایده‌های خلاقانه و جدید است. در بستر کارآفرینی می‌توان ایده‌های مختلف و نو برای راه‌اندازی کسب‌وکارهای جدید را به‌صورت عملی پیاده‌سازی کرد. زمانی که این اتفاق رخ دهد در نهایت می‌توان شاهد این امر بود که با پاسخگویی مناسب به نیازهای جامعه، اشتغال‌زایی نیز به شکلی بهینه افزایش پیدا کرده می‌کند. البته لازم به ذکر است که کارآفرینی تنها به افزایش اشتغال‌زایی در کشور منجر نمی‌شود و می‌توان تأثیر آن را روی بهبود خدمات و محصولاتی که توسط تولیدکنندگان داخلی ارائه می‌شود را نیز به‌خوبی مشاهده کرد. به همین دلیل نیز اگر کشوری بتواند در زمینه کارآفرینی و اشتغال‌زایی عملکرد مناسبی را داشته باشد، در نهایت می‌تواند این امید را داشت که از طریق حفظ سرمایه در کشور، افزایش درآمد سرانه، بهبود استاندارد زندگی افراد جامعه و رشد و توسعه در کنار حذف نابرابری‌های اقتصادی، رشد و بهبود شرایط اقتصادی جامعه را به‌خوبی احساس کرد.

به دلیل نقش تأثیرگذار کارآفرینی و اشتغال‌زایی روی اقتصاد یک کشور، در چند دهه گذشته به شکل بسیار جدی روی این موضوع تمرکز شده است و در واقع کارآفرینی به یک عامل تعیین‌کننده در بحث اقتصاد هر جامعه تبدیل شده است و حمایت از این امر به یکی از وظایف اصلی سیاست مردان و مسئولین تبدیل شده است. در همین راستا نیز دولت‌ها و مسئولین سیاست‌های کاری خود را باتوجه‌به این فاکتور مهم و تعیین‌کننده دنبال می‌کنند و به دنبال ایجاد یک بستر مناسب برای رشد و توسعه کسب‌وکارهای جدید و نوآوری هستند که می‌توانند در کنار پاسخگویی به نیازهای جامعه، ارزش‌افزوده مناسبی را نیز برای اقتصاد جامعه داشته باشند.

نقش کارآفرینی در رشد اقتصادی

نقش کارآفرینی در جامعه

به طور کلی می‌توان گفت که حمایت از بحث کارآفرینی و اشتغال‌زایی می‌تواند بخش‌های مختلفی از جامعه را تحت‌تأثیر قرار دهد که اصلی‌ترین آنها عبارت است از:

  • کمک به رشد اقتصادی: اولین و مهم‌ترین مزیتی که توجه به بحث کارآفرینی می‌تواند برای جوامع مختلف داشته باشد، کمک به رشد اقتصادی جامعه است. چرا که زمانی که بستر مناسب برای استفاده از ایده‌های نو و خلاقانه فراهم شود، سرمایه‌های انسانی به سمت صنایع آورده می‌شود و این امر نیز در نهایت به رشد اقتصادی و چرخش هدفمند سرمایه در جامعه منجر خواهد شد.
  • افزایش درآمد سرانه: سرمایه‌گذاری‌هایی که روی ایده‌های جدید صورت می‌گیرد در نهایت به تولید ثروت جدید منجر خواهد شد. در کنار آن نیز با افزایش اشتغال و درآمدزایی افراد جامعه، درآمد ملی نیز در شکل‌های مختلفی از جمله افزایش درآمدهای مالیاتی افزایش پیدا می‌کند که در ادامه توسط دولت برای سرمایه‌گذاری بخش‌های دیگر و پرورش سرمایه‌های انسانی مورداستفاده قرار می‌گیرد.
  • ایجاد تغییر در رفتار جامعه: به‌طورقطع زمانی که برای نیازهای جامعه پاسخ‌هایی جدید و نوآورانه ارائه می‌شود، به‌مرور جامعه از سبک قدیمی خود فاصله گرفته و به سمت خدمات و کالاهای جدید روی می‌آورد. همین امر نیز در نهایت به بهبود کیفیت زندگی جامعه و تغییر در رفتار و ساختار زندگی آنها منجر خواهد شد.
  • توسعه و بهبود جامعه: کارآفرینان به طور معمول افرادی هستند که به رشد و پیشرفت جامعه خود علاقه‌مند هستند. در نتیجه به طور معمول از سرمایه خود برای تأمین نیازهای مالی موجود در بخش‌های مختلف جامعه مثل آموزش‌وپرورش، بهداشت و سلامت عمومی و موارد این‌چنینی استفاده می‌کنند که سبب توسعه و بهبود جامعه در تمامی بخش‌ها خواهد شد.

در نهایت می‌توان گفت که درک ارتباط میان کارآفرینی و اشتغال‌زایی با رشد و توسعه اقتصادی یکی از اصلی‌ترین اموری است که سیاست‌مداران و صاحبان کسب‌وکارهای کوچک و متوسط باید به آن توجه داشته باشند. چرا که این امر سبب می‌شود تا بتوانند رویکرد مناسب‌تری را در بحث کارآفرینی و ایجاد بستر مناسب برای آن داشته باشند که در نهایت نیز تمامی این اقدامات به رشد اقتصادی و فرهنگی هر چه بیشتر جامعه و بهبود سبک زندگی مردم منجر خواهد شد.